Swoją działalność rozpoczął Browar Benedyktynów Tynieckich, którego pierwszym produktem jest piwo Tinecia. Jest to tzw. browar kontraktowy, co oznacza, że benedyktyni nie warzą piwa na miejscu w Tyńcu, lecz w browarze rzemieślniczym nieopodal klasztoru – w Pracowni Piwa w Modlniczce. Opactwo aktualnie nie jest w stanie postawić nowego browaru na swoim terenie, dlatego zdecydowało się na taki model współpracy. Kluczowe jednak jest, by piwo Tinecia było rzeczywiście owocem pracy rąk mnichów. Dlatego mnisi uczestniczą osobiście we wszystkich etapach warzenia. Dzięki temu uczą się rzemiosła i dbają o to, by nasze piwo rzeczywiście było produktem mniszym.
Od 16.10 piwo jest już dostępne w sprzedaży w sklepie na dziedzińcu naszego klasztoru. Następne punkty dystrybucji będą uruchamiane w kolejnych tygodniach. Zapraszamy do zapoznania się ze stroną internetową browaru: tinecia.pl. Na witrynie zobaczycie m.in., jak wygląda praca mnichów przy warzeniu piwa Tinecia.
Fot. Bernard Ambroziewicz